Het winterseizoen komt er weer aan. De weersomstandigheden worden extremer en de wegen gladder. Steeds meer automobilisten besluiten om hun banden te vervangen voor winterbanden. Hoewel dit in Nederland niet verplicht is, wordt dit wel aangeraden in verband met veiligheid. Zodra de temperatuur daalt, wordt rubber harder. Harder rubber heeft een aantal nadelen, zoals minder grip op de weg. Winterbanden zijn juist ontworpen om hier mee om te kunnen gaan. Ze zijn gemaakt van een speciaal soort rubber, met een flexibeler profiel. U kunt deze herkennen aan het sneeuwvloklogo aan de zijkant van de band.
Wat zijn de voordelen van de bandenwissel
Wanneer u winterbanden onder uw auto laat zetten, dan zal u een aantal voordelen opvallen. U zal meer grip op de weg hebben, hierdoor is de kans op ongelukken kleiner. Ook zal uw remweg korter zijn. Daarnaast geldt in sommige landen, zoals Duitsland en Finland, de plicht om winterbanden onder de auto te hebben. Houd hier dus rekening mee wanneer u op wintersport gaat.
Deze banden worden vaak afgewisseld met zomerbanden, hierdoor zullen de banden ongeveer twee maal zo lang mee gaan, dus effectief betaalt u niet meer wanneer u winterbanden neemt. Zeker wanneer u de banden zelf kan vervangen. Wanneer u voor veiligheid wilt kiezen, dan is de keuze voor de winterband snel gemaakt.
Wat zijn de nadelen?
Zoals Johan Cruyff al zei: ‘elk voordeel heb zijn nadeel’. Zo hebben winterbanden ook nadelen. Wanneer u lang doorrijdt op een winterband, zal deze veel sneller slijten. Dit komt omdat het rubber ontwikkeld is voor lage temperaturen. Verrassend genoeg geeft de winterband minder grip wanneer de temperatuur hoger is, dit is een effect van het zachtere rubber van deze band. Ook zal de auto iets meer brandstof verbruiken wanneer deze banden onder de auto zitten.
Een ander groot nadeel van winterbanden is psychologisch. Omdat de verwachting anders wordt, kan het zijn dat u met deze banden agressiever zal rijden dan de weersomstandigheden toelaten. Natuurlijk is de remweg korter, maar als het glad is, is dit niet zaligmakend. Daarnaast heeft uw achterligger wellicht geen speciale banden. De standaard aanwijzingen bij slecht weer gelden ook met een winterband. Dus remmen op de motor en niet te scherp en abrupt sturen.
Wetgeving
In Nederland is de winterband niet verplicht. Wij hebben niet regelmatig winters met veel sneeuw, deze jaren zijn uitzonderingen. Er zijn een paar landen die het verplicht stellen, namelijk Duitsland en Finland. Oostenrijk niet, hier bent u wel verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben. Let op! Alleen winterbanden voor en zomerbanden achter op de auto monteren is wel verboden. U zal de keuze moeten maken tussen winter- of zomerbanden, geen combinatie! Dit omdat de auto zich anders raar kan gaan gedragen in bijzondere omstandigheden.